Pyłek kwiatowy – pyłek pszceli

Pyłek pszczeli jest doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych. Czysty ,wysuszony, przemrożony, gotowy do spożycia.Pierzga pszczela to pyłek kwiatowy ,który pszczoły magazynują na zimę, zawiera znacznie więcej enzymów i witamin niż sam pyłek.

Pyłek pszczeli to substancja produkowana przez rośliny, w celu zwabienia owadów, aby dokonały zapylenia. Dzięki nie mu następuje rozwój nowych roślin, owoców.
Pyłek kwiatowy jest jednym z niezbędnych składników diety pszczół . Dla tych małych przyjaciół jest to cenne źródło białka, tłuszczy,witamin i soli mineralnych . W swoim składnie ma także hormony i enzymy.
Pozyskiwany przez zbieraczki z kwiatów różnych roślin, zbierany jest za pomocą specjalnych koszyczków,które znajdują się na odnóżach pszczelich.

SKŁAD PYŁKU

22-23% białko
6-7% lipidy
33% węglowodany
1,4% związki fenolowe
20% błonnik
1,3% biopierwiastki
0,13 % witaminy
0,1% pozostałe substancje

WŁAŚCIWOŚCI PYŁKU PSZCZELEGO ORAZ JEGO WPŁYW NA NASZ ORGANIZM

Odżywcze

takie jak działa antyanemicznie , reguluje i wzmacnia przemianę materii,
powoduje wzrost łaknienia u dzieci i osób po przewlekłych chorobach
zwiększa poziom żelaza we krwi.

Regeneracyjne

usuwa toksyny z wątroby,
wzmacnia pracę narządu
regeneruje po antybiotykach, chorobie alkoholowej
uzupełnia niedobory witamin i soli mineralnych po wysiłku (świetny dla sportowców ).

Wzmacniające

wzmacnia organizm w okresie wyczerpania, naprężeń na choroby
podnosi odporność
skutecznie leczy katar sienny i astmę poprawia wzrok (duża zawartość witamin z grupy B).

Ponadto stosuje się w przypadku cukrzyc, leczenia miażdżycy, chorobach psychicznych, przewlekłych stanach wyczerpania, reguluje trawienie.

Diadasia Bee Straddles Cactus Flower Carpels close-up.jpg
By Jessie EastlandOwn work, CC BY-SA 4.0, Link