Miód spadziowy – spadź liściasta

Miód spadziowy wytwarzają pszczoły z zebranej z drzew i roślin rolniczych wydzieliny produkowanej przez mszyce i czerwce. Wsprzedaży spotykamy najczęściej miody ze spadzi iglastej i ze spadzi liściastej. Różnią się barwą, konsystencją, smakiem, aromatem i szybkością krystalizacji. Są to miody gęstsze od nektarowych i zawierają więcej związków mineralnych, szczególnie potasu, fosforu, chloru, siarki, wapnia, magnezu i żelaza. Charakteryzuje je wysoka aktywność antybiotyczna i bakteriobójcza. Działają antyseptycznie, przeciwzapalnie i wykrztuśnie, wspomagają system odpornościowy człowieka. Polecane są w schorzeniach dróg oddechowych, przewodu pokarmowego, serca, układu krążenia, układu nerwowego, przy zaburzeniach trawienia. Zalecane są osobom pracującym dużo przy komputerze.

WYPRZEDANE

Miody spadziowe mogą pochodzić z drzew iglastych lub liściastych. Różnią się między sobą smakiem i barwą, natomiast wspólną, charakterystyczną cechą miodów tej grupy jest większa gęstość w porównaniu do miodów nektarowych, a także bardzo wysoka aktywność antybakteryjna. W swoim składzie posiadają nie tylko znacznie większe ilości substancji odżywczych, białek, aminokwasów i enzymów, ale zawierają także pierwiastki takie jak srebro, molibden, cyna i wanad. Miody spadziowe działają przede wszystkim wykrztuśnie i przeciwzapalnie, pomagają również w procesie odtruwania organizmu i wykazują cechy środka zapobiegającego powstawaniu nowotworów.

Miód ze spadzi liściastej pomaga przy schorzeniach:

-nerki i drogi moczowe, drogi żółciowe

-wątroba przewód pokarmowy jelita

Aphids with honeydew and ants.JPG
By Autor nie został podany w rozpoznawalny automatycznie sposób. Założono, że to Jensbn~commonswiki (w oparciu o szablon praw autorskich). – Źródło nie zostało podane w rozpoznawalny automatycznie sposób. Założono, że to praca własna (w oparciu o szablon praw autorskich)., CC BY-SA 3.0, Link