Miód gryczany

Miód gryczany jest najczęściej ciemno-herbaciany lub brunatny. Ma charakterystyczny zapach i ostry smak. Dzięki dużej zawartości rutyny, substancji oczyszczającej naczynia, polecany jest przy miażdżycy, chorobie wieńcowej i nadciśnieniu tętniczym. Sprzyja odbudowe komórek kostnych, wzmacnia układ odpornościowy. Przyspiesza gojenie ran i zrastanie kości. Stosowany jest w leczeniu iprewencji schorzeń układu krążenia powodowanych przede wszystkim występowaniem miażdżycy. Polecany również przy zapaleniach nerek i opłucnej, stanach osłabienia pamięci, leczeniu jaskry, osłabionego wzroku i słuchu.

-20%

WYPRZEDANE

WYPRZEDANE

Gryka (Fagopyrum Mill.) stanowi rodzaj roślin z rodziny rdestowatych, do którego zalicza się 15 gatunków rosnących dziko w umiarkowanym klimacieEuropy i Azji. Do jej form jadalnych należy gryka zwyczajna, którą ma długą tradycję uprawy na wielu kontynentach. Pochodzi z rejonów wschodniej i środkowej Azji. W Polsce jest rośliną uprawną jednoroczną, przejściowo dziczejącą. Kwitnie od lipca do sierpnia, a jej główni zapylacze to pszczoły i muchówki. Jak sama nazwa wskazuje, gryka zwyczajna nie przyciąga wzroku oryginalnym wyglądem. Jej cienka i naga łodyga dorasta maksymalnie do 100 cm. Jest słabo rozgałęziona i skąpo okryta gładkimi liśćmikoloru zielonego o sercowatym kształcie. Nieco krasy roślina nabiera latem, kiedy zaczyna kwitnąć. Jej kwiaty są białe lub różowawe, zebrane w niewielkie wiechowate kwiatostany. Po zapyleniu przekształcają się one w kanciaste, trójkątne owocekoloru brązowego (orzechy). Mimo niewielkich walorów dekoracyjnych samej rośliny, nasiona gryki mają ogromne znaczenie gospodarcze. Poza tym, że służą do produkcji bogatych w wartości odżywcze i odpornych na utlenianie kasz (np. gryczanej czy krakowskiej), wykorzystuje się je do produkcji naturalnie bezglutenowej mąki gryczanej, z której powstają makarony, pieczywo, placki oraz naleśniki. Zastosowanie spożywcze mają także miododajne kwiaty i ziele tej rośliny. Gryczany nektar słynie ze swojego wzmacniającego działania, zaś ziele wspiera leczenie wielu choróbukładu krążenia.

Pole obsiane gryką w Górach Kruczych (Sudety Środkowe)(Aw58).JPG
By Aw58Praca własna, CC BY-SA 4.0, Link