Miód wielokwiatowy

Miód wielokwiatowy, zwany potocznie miodem tysiąca kwiatów, pszczoły wytwarzają z nektarów zebranych z wielu roślin miododajnych kwitnących na polach, w sadach, lasach i na łąkach w tym samym czasie. Miód z kwiatów wiosennych ma jasny kolor, przyjemny zapach i łagodny smak. Miód z nektaru kwiatów letnich jest znacznie ciemniejszy i ma bardziej zdecydowany smak oraz zapach. Dzięki łatwo przyswajalnym cukrom prostym wspomaga mięsień sercowy. Pomocny przy chorobach wątroby i pęcherzyka żółciowego. Osobom uczulonym na pyłki pomaga znosić i uodparniać się na alergie. Ze względu na łagodny smak, miód wielokwiatowy poleca się podawać dzieciom przy leczeniu grypy, przeziębień, chorób dolnych dróg oddechowych, a także zapobiegawczo.

Do miodów wielokwiatowych zalicza się wszystkie miody pozyskiwane z różnych gatunków kwiatów i pozostałych roślin. Mają bardzo zróżnicowaną barwę i smak, które zależą przede wszystkim od lokalizacji pasiek oraz okresu zbierania nektaru przez pszczoły. Z reguły miody wiosenne mają jaśniejsze zabarwienie, od tych, które powstają latem oraz wczesną jesienią.

Ponieważ miody wielokwiatowe znacznie różnią się od siebie składem, posiadają też szereg odmiennych właściwości zdrowotnych. Wiosenne zazwyczaj posiadają dużo cukrów prostych i stanowią rewelacyjne źródło energii, letnie mają pozytywny wpływ na łagodzenie objawów alergii i astmy, zawierają też wiele enzymów i pierwiastków wspomagających odporność w okresie jesienno-zimowym.

Miód wielokwiatowy ma następujące właściwości zdrowotne:

-wzmacnia organizm fizycznie i psychicznie

-alergie dróg oddechowych(astma, katar sienny )

-choroby serca(wzmacnia serce, naczynia krwionośne)

-anemia, regulacja pracy jelit

-miód wiosenny pomaga na układ krążenia, wątrobę, woreczek żółciowy, jelita, żołądek, wzmacnia psychicznie

-miód letni – grypa, przeziębienia