Miód manuka

Miód pochodzi z nektaru z drzew rosnących wyłącznie na obszarze Nowej Zelandii i południowej Australii. Znacznie różni się od innych miodów. Charakterystyczne dla niego jest wyjątkowo silne działanie antybakteryjne wynikające z wysokiego poziomu MGO i defensyn. Stanowi doskonałe wsparcie do walki z chorobami układu pokarmowego, problemami skórnymi oraz wspomaga gojenie się ran;

Właściwości miodów manuka o stężeniu powyżej MGO 100:

  • Antybakteryjne
  • Przeciwzapalne
  • Przeciwgrzybiczne
  • Przeciwwirusowe

Miody manuka są silnym wsparciem przy leczeniu wielu chorób szczególnie układu pokarmowego. Badania potwierdziły skuteczność miodu przy leczeniu:

  • wrzody żołądka,
  • nadkwasota,
  • zaburzenia trawienia,
  • zespół jelita wrażliwego

Manuka chamuje rozwój:

  • Gronkowca
  • Helicobacter pylori
  • Paciorkowca
  • Pałeczki jelitowej
  • Pałeczki okrężnicy

Skutecznie pomaga w leczeniu zakażenia dróg moczowych, trudno gojących się ranach, odleżyn, egzemie a nawet w przypadku trądziku. Miód manuka wspiera leczenie przeziębień i grypy oraz łagodzi on objawy tych chorób i zwalcza ból gardła. Choremu podajemy miód o stężeniu MGO 400+ bądź MGO 550+, aż do wyleczenia choroby. Profilaktycznie dla wzmocnienia zalecamy miód o stężeniu MGO 100+ lub MGO 250+;

Spożywanie Miodu Manuka MGO™ 250+ (nawet do 381,8 mg/kg MGO)
Miód najlepiej spożywać rano na czczo w ilości 2-3 łyżeczek lub po 1 łyżeczce 2-3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem.

Co to jest manuka?

Manuka to krzew występujący na terenach Nowej Zelandii oraz w niektórych rejonach Australii. To właśnie z jego pyłku produkowany jest miód Manuka (manuka honey). Jednak krzew posiada wiele więcej właściwości, a przydatne są również jego inne części, nie tylko kwiaty. Z krzewu manuka wytwarzany jest olejek manuka, a do jego produkcji wykorzystywane są liście manuka. Co to jest olejek manuka? To olejek eteryczny, który ze względu na swoje właściwości jest ceniony między innymi w kosmetyce Różni się składem od innych znanych nam miodów.

Właśnie w nim odkryto wysokie ilości charakterystycznego związku – methylglyoxalu (MGO).

Co to jest MGO w miodzie Manuka?

MGO, czyli methylglyoxal to organiczny związek chemiczny naturalnie występujący w przyrodzie. W większości produktów występuje jedynie w śladowych ilościach, w przeciwieństwie do miodów Manuka. To właśnie w tych miodach jego ilość wynosi od 30 do nawet ponad 800 miligramów na kilogram miodu, podczas gdy w innych miodach jego ilość wynosi około 10 miligramów na kilogram miodu. Dodatkowo methylglyoxal działa synergistycznie z innymi składnikami miodu, między innymi z polifenolami. Oznacza to, że wspólnie wykazują większe właściwości niż występując osobno.

Ilustracja
By AvenuePraca własna, CC BY-SA 3.0, Link