Miód faceliowy

Miód faceliowy jest jasnożółty, ma przyjemny, delikatny, lekko kwaśny smak. Po krystalizacji staje się jasnokremowy, prawie biały. Zalecany jest przy przeziębieniach i nieżycie żołądka.

Miód faceliowy ma następujące właściwości zdrowotne:

-nadciśnienie tętnicze, astma oskrzelowa

-układ pokarmowy odnowa tkanek żołądka

-wzmacnianie organizmu, przeziębienia

Facelia zastosowanie

Jako, że facelia jest rośliną miododajną hoduje się ją często przy pasiece traktując jej kwiaty jako bogate źródło nektaru. Jeden kwiat wiązanki wydziela średnio od 0,5 do 5 mg nektaru. Wydajność miodowa na dobrych glebach dochodzi nawet do 300–400 kg miodu/ha. Można z niej uzyskać również  nasiona, a czasem jest uprawiana po prostu jako roślina ozdobna. Roślina korzystnie wpływa na kulturę gleby, przez co może być stosowana jako nawóz, redukuje zachwaszczenie pola dzięki czemu nie trzeba stosować dodatkowych środków na pozbycie się chwastów. Dla smakoszy i zwolenników miód otrzymywany z Faceli błękitnej to idealny wybór. Charakteryzuje się lekkim kwaskowatym posmakiem i jasno-kremową barwą. Wzmacnia organizm, zapobiega stanom zapalnym oraz pomaga w leczeniu astmy. Sama roślina jest łatwa w utrzymaniu.

Ilustracja
CC BY-SA 3.0, Link