Miód chabrowy – bławatkowy

Miód chabrowy jest miodem rzadko spotykanym, ze względu na brak pożytków z których pszczoły uzyskują nektar. Słodki, o delikatnym zapachu bławatka. Barwa: jasnobrązowa, szybko krystalizuje. Wskazania: miód chabrowy charakteryzuje się największą zawartością lizozymu wsród wszystkich miodów, enzymu ograniczającego rozwój drobnoustrojów i decydującym o jego działaniu antybiotycznym.Lizozym spełnia w miodzie wielorakie funkcje. Poprzez właściwości antybiotyczne hamuje rozwój grzybów, bakterii i pierwotniaków. Istotne jest, że enzym ten uczestniczy w mechanizmie przeciwdrobnoustrojowego działania miodu. U człowieka enzym ten stanowi czynnik odporności nieswoistej, która podwyższa odporność na zakażenia Zdecydowanie polepsza funkcjonowanie układu odpornościowego.

WYPRZEDANE

WYPRZEDANE

Centaurea jacea P4.jpg

By Selso – Praca własna, CC BY-SA 3.0, Link