Miód nawłociowy

Miód nawłociowy pojawił się sprzedaży nie tak dawno. Ma charakterystyczny kwaśnosłodki smak, po skrystalizowaniu mętnieje iprzybiera jaśniejszą barwę. Odznacza się wysoką aktywnością antybiotyczną. Polecany jest przy dolegliwościach i schorzeniach dróg moczowych, pęcherza, prostaty, kamicy nerkowej i zapaleniu jelit. Pomocny przy leczeniu grypy, kataru, przeziębień i biegunek. Jest lubiany przez dzieci.

Nawłoć jest rośliną naturalnie rosnącą w Ameryce Północnej. W Polsce jest kwiatem dość znanym. Charakterystyczna dla niej jej jest zdolność szybkiego rozmnażania. Tworzy kępy, które w krótkim czasie rozrastają się zajmując coraz większą powierzchnie. Jej wysokość w zależności od odmiany wynosi 30-200cm. Łodyga jest długa i Dość sztywna. Znajdują się na niej kwiatostany oraz liście. Jej kwiaty są drobne o żółtej barwie. Liście zielone, odziomkowe. Dostępne są gatunki hodowlane i dzikie. Pierwsze z nich są łatwiejsze w uprawie i pielęgnacji i mamy do wyboru ich większą ilość odmian.

Ilustracja
By Jerzy Opioła – Praca własna, CC BY-SA 3.0, Link