Miód malinowy

Miód malinowy w stanie płynnym jest jasnożółty, a po skrystalizowaniu ma barwę żółtobiałą. Smak ma przyjemny i słodki, azapachem przypomina owoce maliny. Działa napotnie, rozgrzewająco, antyseptycznie i przeciwgorączkowo. Stosuje się go w przeziębieniach, schorzeniach górnych dróg oddechowych, nieżycie żołądka, jelit, niedokrwistości oraz prewencyjnie przy miażdżycy. Wzmacnia układ odpornościowy i wspomaga pracę serca. Ze względu na doskonały smak i łagodność działania polecany jest szczególnie dzieciom.

WYPRZEDANE

Malina właściwa to krzew, który naturalnie występuje w prawie całej Europie oraz w części Azji. Dorasta do maksymalnie dwóch metrów wysokości, chociaż w uprawie przemysłowej lub ogrodowej jest przycinana, dzięki czemu jej wymiary są dostosowane do wygodnego zbierania owoców. Dość długie pędy w całości pokryte są ostrymi kolcami oraz zielonymi liśćmi, zebranymi po 3, 5 lub 7 na każdym ogonku, od spodu są delikatnie jaśniejszymi, a z brzegu piłkowanymi. Białe kwiaty pojawiają się już wiosną i naprzemiennie z owocami występują aż do późnego lata. Są luźno rozrzucone na roślinie, ale zebrane w wiechy lub grona. Przyciągają do siebie pszczoły. Po przekwitnieniu tworzą bardzo charakterystyczne czerwone, żółte lub ciemne, purpurowe owoce, które składają się niedużych kulek – pestkowców, otaczających stożkowe dno kwiatowe.

2010-05-24 Himbeerblüte 01.jpg
By Wo st 01 / Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0 de, Link