Pierzga

Pierzga to przerobiony przez pszczoły pyłek kwiatowy, magazynowany do karmienia młodych pszczół. Proces przemiany pyłku zaczyna się już na kwiatku, kiedy pszczoła zwilża pyłek swoją śliną. Dzięki temu może go zlepić w celu przetransportowania go w koszyczkach na odnóżach do ula. Przeniesiony i upchnięty w plastry pyłek przechodzi fermentację mlekową, z udziałem enzymów i kwasu mlekowego . Tym produktem żywi się głównie matka pszczela oraz larwy i młode nielotne pszczoły. Wśród składników pierzgi jest ponad 200 substancji w tym, miód, mleczko pszczele,oraz całe mnóstwo witamin i mikroelementów.
Pszczoły gromadzą pierzgę w plastrach,położonych blisko jajeczek i bytowania królowej.

Skład

Pierzga to wysokowartościowe źródło kwasu mlekowego, polifenoli, witamin, enzymów, mikro- i makroelementów oraz łatwo przyswajalnego białka, cukrów prostych i węglowodanów.Duża zawartość kwasu mlekowego sprawia, że naturalna pierzga ma lekko kwaskowy smak.

KWASY ORGANICZNE: kwas mlekowy (3,1%)
AMINOKWASY: bakteriocyna, fenyloalanina, leucyna, lizyna, alanina, prolina, seryna, histydyna, glicyna, inne
TŁUSZCZE: m.in. NNKT, kwas palmitynowy, linolowy, linoleowy, arachidonowy
CUKRY: monosacharydy
WITAMINY: A, B1, B2, B12, C, PP, E, D, K, H
MAKROELEMENTY: P, S, CI, K, Ca, Na
MIKROELEMENTY: Mg, Fe, Cu, Zn, Co, Mo, Se, Cr, Ni, Si
ENZYMY: inwertaza, kataliza, pepsyna, trypsyna, lipaza, laktaza
POLIFENOLE: 1,6% w tym flawonoidy (pochodne glukozydowe kemferolu, izoramnetyny i kwercetyny), leukotrieny, katechiny i kwasy fenolowe (kwas chlorogenowy)

Pollen in Wabe 31b.jpg
By WaugsbergOwn work, CC BY-SA 3.0, Link