Witamina C

Witamina C jest związkiem chemicznym niezbędnym do życia. Ze wszystkich istot żywych jedynie świnka morska i człowiek nie są w stanie sami jej syntetyzować. Dlatego też jest ona dla nas substancją egzogenną, przyjmowaną ze środowiska zewnętrznego. By lepiej zobrazować jak bardzo i w jakich ilościach jest ona potrzebna, wystarczy wspomnieć, że na przykład pies ważący 30 kg syntetyzuje jej około 25 g dziennie. Dlatego też może się wydać zaskakujące, że Światowa Organizacja Zdrowia rekomenduje spożywanie witaminy C w ilości od 45 do 90 mg na dobę dla dorosłego, w pełni zdrowego człowieka ważącego przeciętnie 75 kg.

Wielu uznanych lekarzy uważa, że wpływ witaminy C na nasz organizm jest niedoceniany, a wręcz ignorowany. Wielkimi propagatorami suplementacji i terapii dużymi dawkami witaminy C był Linus Pauling, naukowiec i dwukrotny noblista jak również Albert Szent-Györgyi, który za prace na temat witaminy C został wyróżniony nagrodą Nobla.

Udowodniono wiele korzyści z długoterminowego suplementowania witaminy C w ilości 2-3 g/dobę, takich jak:

  • zmniejszenie ryzyka raka
  • chorób układu krążenia
  • zaćmy
  • wzrost frakcji HDL cholesterolu (tzw. ”dobrego”)
  • zmniejszeniem frakcji LDL cholesterolu (tzw. ”złego”)
  • obniżenie ciśnienia krwi
  • zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.

Lekarzem szeroko stosującym witaminę C był dr Frederick R. Klenner. Leczył skutecznie choroby bakteryjne i wirusowe takie jak ospa, odra, świnka, tężec czy polio. Uważał on, że dopóki białe krwinki nie zostaną wysycone witaminą C, nie są w stanie spełniać swojej roli. Zadaniem kwasu askorbinowego jest łączenie się z białkową otoczką wirusa (kapsydem), hamowanie jego rozwoju a stopień neutralizacji drobnoustroju jest proporcjonalny do stężenia i jego czasu trwania. Doktor Klenner nie wykluczał możliwości podawania antybiotyku równocześnie z witaminą C w przypadku przedłużających się infekcji. Stosował ją również w zatruciach tlenkiem węgla, ołowiem oraz użądleniach owadów, reakcjach alergicznych i infekcjach grzybiczych.

Witamina C

  • pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego
  • pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu, w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania:
    a.naczyń krwionośnych
    b.chrząstki
    c.dziąseł
    d.zębów
    e.kości
    f.skóry
  • pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego
  • pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych
  • pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym
    (wspomaga zwalczanie wolnych rodników)
  • przyczynia się do zmniejszenia się uczucia zmęczenia i znużenia
  • zwiększa przyswajanie żelaza
  • pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowaniu układu odpornościowego w trakcie intensywnych ćwiczeń fizycznych i po nich. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 200mg witaminy C dziennie (w naszym przypadku to ok.2 tabletki) powyżej zalecanej dziennej porcji witaminy C (która wynosi ok 80mg).