kontakt@lesnabudka.pl +48 536.936.520
Resveratrol
Resweratrol to „magiczna substancja” należąca do związków zwanych przeciwutleniaczami lub antyoksydantami. Obecnie cieszy się ogromnym zainteresowaniem biochemików ze względu na wysoką aktywność biologiczną. Resveratrol został po raz pierwszy wyodrębniony z korzeni rdestu japońskiego. Występuje on również występując w czerwonym winie produkowanym z winogron. To m.in. dzięki resweratrolowi Francuzi, którzy gustują w tym trunku, cieszą się zdrowiem układu sercowo-naczyniowego. Jednak resweratrol ma także inne właściwości – jest przydatny w leczeniu cukrzycy, w redukcji nadwagi i w zmniejszaniu ryzyka chorób nowotworowych. Podobno nawet przedłuża życie.
Resweratrol to antyoksydant (przeciwutleniacz), czyli substancja zwalczająca wolne rodniki, których nadmiar powoduje przedwczesne starzenie się i może doprowadzić do licznych chorób, w tym tych układu sercowo-naczyniowego czy nowotworów. W związku z tym resweratrol, niszcząc wolne rodniki, zmniejsza ryzyko tych chorób i przyczynia się do ogólnej poprawy zdrowia.
Resweratrol występuje w dwóch postaciach: naturalnej – tzw. postać trans, i cisresweratrolu, który powstaje w procesie fermentacji skórek z winogron. Resweratrol syntetyzują rośliny w odpowiedzi na infekcje grzybicze lub pod wpływem silnego czynnika stresogennego (uszkodzenie tkanki, narażenie na promieniowanie UV i niedobór wody). Także rośliny uprawiane w cieplejszym klimacie posiadają go więcej niż te, które dojrzewają w chłodniejszym.
Resweratrol ma pozytywny wpływ przede wszystkim na układ krążenia. Hamuje bowiem agregację płytek krwi, dzięki czemu zapobiega tworzeniu się niebezpiecznych zakrzepów, a także zmniejsza wchłanianie „złego” cholesterolu LDL w ściany naczyń krwionośnych, dzięki czemu zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, a także innych chorób układu sercowo-naczyniowego, w tym zawału i choroby wieńcowej. Ponadto udowodniono, że resweratrol obniża ciśnienie krwi. Badanie przeprowadzona na trzydziestu osobach z chorobą wieńcową. Podano im 600 mg/d ekstraktu z czerwonych winogron zawierającego 0,9 mg trans-resweratrolu. Już po 60 min od spożycia zaobserwowano wzrost przepływu krwi przez naczynia krwionośne.
Według naukowców resweratrol wpływa na regulację równowagi energetycznej, co może zapobiegać chorobom dietozależnym – otyłości (resweratrol stymuluje proces rozpadu komórek tłuszczowych) i związanym z nią zaburzeniom metabolicznym, m.in. cukrzycy. Ponadto odgrywa ważną rolę nie tylko w zapobieganiu, lecz także w terapii nowotworów (zwiększa efektywność chemioterapii). W przypadku nowotworów już istniejących, może nawet hamować ich rozprzestrzenianie się i tworzenie przerzutów. Badacze przekonują także, że ten przeciwutleniacz zmniejsza ryzyko chorób neurodegradacyjnych, m.in. choroby Alzheimera, a także może zapobiegać osteoporozie. Jak wspomnieliśmy powyżej wielu badaczy uważa, że Resveratrol jest odpowiedzialny za tzw. francuski paradoks – tzn. – wyjątkowo niską zapadalność na dolegliwości sercowo-naczyniowe, mimo ich teoretycznie niezbyt zdrowej, tłustej diety i picia dużej ilości alkoholu. Regularna konsumpcja czerwonego wina bogatego w resweratrol wykazała zdecydowaną poprawę warunków zdrowia i wydłużenie długości życia. W przypadku nowotworów hamuje ich rozprzestrzenianie się i tworzenie przerzutów, dlatego też wiąże się duże nadzieje z resweratrolem, jako potencjalnym lekiem przeciwnowotworowym. Resweratrol przeciwdziała miażdżycy, wpływając korzystnie na profil lipidowy i obniżając stężenie trójglicerydów we krwi. Zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera, bowiem wykazano że przeciwdziała osadzaniu się płytek beta-amyloidu. Resweratrol może poprawiać funkcjonowanie mózgu, ponieważ wpływa na barierę antyoksydacyjną, relaksację naczyń krwionośnych, co usprawnia przepływ krwi. Ma on także dobroczynny wpływ w przypadku osób chorych na cukrzycę, reguluje bowiem gospodarkę węglowodanową i obniża poposiłkowe stężenie glukozy we krwi. Związek ten stymulując proces rozpadu komórek tłuszczowych, przyspiesza proces odchudzania. Zmniejsza on także natężenie odpowiedzi zapalnej oraz stymuluje detoksyfikację.
Resweratrol ma również bezpośredni wpływ na nasz narząd wzroku. Naczyniówka – warstwa sąsiadująca w oku z siatkówką i mająca za zadanie ją odżywiać – jest złożona z drobniutkich naczyń krwionośnych, których kondycja bezpośrednio wpływa na funkcjonowanie siatkówki oka oraz jej centralnej części – plamki żółtej. Zwyrodnienie plamki żółtej powoduje uszkodzenia wzroku utrudniające codzienne funkcjonowanie. Zdaniem wielu badaczy, spożywanie umiarkowanych ilości wina czy żywności bogatej w resweratrol może chronić przed ryzykiem rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem.