Musselflex tabletki i żel
Musselflex
Wyciąg z małż na stawy i ścięgna firmy Optima. Tabletki zawierają wyciąg/ekstrakt pozyskiwany z nowozelandzkiego gatunku małż zielonych (perna canaliculus). Ekstrakt z małży nowozelandzkich Perna Canaliculus dostarcza składniki odżywcze do chrząstki. Jest źródłem wysoce skutecznych substancji o działaniu przeciwzapalnym, które odnawiają uszkodzoną tkankę kostną i stawową, oraz rozwiązują problemy związane ze zwyrodnieniem stawów. Sprawdza się w uzupełniającym leczeniu chorób reumatycznych i zwyrodnieniowych stawów. Zwiększa lepkość płynu maziowego (mazi stawowej), dzięki czemu poprawia się ruchomość stawów. Pierwsi mieszkańcy Nowej Zelandii, Maorysi, znają i spożywają zielone małże Perna Canaliculus od setek lat. Właśnie ich sposób odżywiania łączony jest z tym, że nie występują wśród nich zachorowania na choroby artretyczne, które są częstą dolegliwością w innych rejonach świata i dotykają szczególnie osób w starszym wieku. Małże zielone zawdzięczają swoje właściwości odpowiednim składnikom, które wzajemnie się uzupełniają. Mogą poszczycić się bogatą zawartością aminocukrów zwanych glukozaminoglikanami (GAG), fosfolipidów, steroli, aminokwasów, kwasów tłuszczowych typu omega-3, kwasu krzemowego, substancji mineralnych, pierwiastków śladowych (wapń, jod, żelazo, fosfor, potas, selen, sód, cynk) oraz witamin E, C, A, D1, D3, B1, B2, B6, B12 oraz B3, B5. Wszystkie one razem tworzą wyjątkowo skuteczny środek korzystnie działający przy; stanach zapalanych, alergiach i dusznościach oraz prawidłową pracę stawów.
Małże zielone są hodowane w specjalnie wyznaczonych miejscach u wybrzeży Nowej Zelandii, gdzie mogą przez wiele miesięcy rosnąć i czerpać dobroczynne składniki odżywcze z najczystszych wód Oceanu Spokojnego. Tylko odpowiedni i pieczołowicie przeprowadzony proces pozwala na zachowanie składników odżywczych oraz ich właściwości. Szczególnie istotna jest zawartość aminocukrów zwanych glukozaminoglikanami (GAG), które mają udział w budowie tkanki skóry, tkanki łącznej, chrząstek międzykostnych i płynów stawowych, dzięki którym stawy zachowują swoja ruchliwość.
Tajemnica zdrowych stawów
Prawidłowe funkcjonowanie organizmu zależy od sposobu odżywiania, dotyczy to także stawów, które poddawane są silnym obciążeniom podczas uprawiania sportu, pracy fizycznej, codziennej aktywności. W czasach kiedy ogólna jakość pożywienia spada, a tempo życia rośnie konieczne jest uzupełnienie diety o produkty bogate w proteiny, aminokwasy, kwasy tłuszczowe, odpowiednie mikroelementy oraz aminocukry, aby chronić, regenerować, zapobiegać zapaleniom stawów i zachować sprawność ruchową na dłużej. Wspomóc może właśnie systematyczne stosowanie proszku ze skorupy małży zielonej.

Właściwości tabletek oraz maści z małży zielonej
— wspomaga leczenie artrozy i zapalenia stawów; — wspomaga w regeneracji tkanki kostnej i stawów;
— zmniejsza bóle i obrzęk stawów; — uzupełnia smarujące płyny stawowe;
— wspomaga w odnowie chrząstki stawowej; — zmniejsza zesztywnienie i ból stawów;
— wskazany przy alergiach, egzemie i łuszczycy; — zmniejsza duszności przy astmie i infekcjach dróg oddechowych;
— doskonałe uzupełnienie żywieniowe dla seniorów, sportowców oraz wszystkich, którzy chcą zadbać o swoje stawy i sprawność ruchową.
Najprostszą i najbardziej wygodną formą długotrwałego stosowania jest zażywanie ekstraktu z zielonej małży. Tradycyjne kapsułki z ekstraktem z zielonej małży zawierają od 100 do 300 mg ekstraktu, wyższe dawki zawierają do 500 mg. Skład: koncentrat z omułka zielonowargowego (82,9%), żelatyna, substancja przeciwzbrylająca: sole magnezowe kwasów magnezowych. Każda kapsułka zawiera 500 mg koncentratu z omułka zielonowargowego.
Zastosowanie
Jako suplement diety wspierając zdrowie stawów według opisu firmy Optima należy zażywać maksymalnie do 1000 mg ekstraktu dziennie razem z posiłkiem (góra do 2 tabletek na dobę). W przypadku zapalenia stawów i chorób zwyrodnieniowych dawka może zostać zwiększona do 3 tabletek. Zalecane jest regularne stosowanie ekstraktu z małży zielonej przez określony czas, najlepiej kilka razy w roku, przez dłuższy okres co najmniej dwóch miesięcy. Również w przypadku stałego i długoterminowego stosowania nie stwierdzono dotychczas żadnych skutków ubocznych. Suplementów z zielonej małży nie należy przyjmować w przypadku alergii na białko lub na skorupiaki. Maść stosować nacierając miejsca do kilkunastu razy na dobę, jeśli zachodzi potrzeba. Na skórę rozetrzeć małą ilość maści, następnie pomału ją wcierać, aż zostanie wchłonięta. Nie stosować u małych dzieci. Nie wcierać w uszkodzony naskórek, unikać kontaktu z oczami.
Liofilizat zielonych małży nowozelandzkich
W latach 70. XX wieku epidemiolodzy zaobserwowali, że Maorysi zamieszkujący wybrzeże Nowej Zelandii rzadziej chorowali na zwyrodnienie stawów niż Maorysi żyjący w głębi lądu. Maorysi żyjący na wybrzeżu spożywali znaczne ilości owoców morza. Szczególną uwagę naukowców zwróciły zielone małże (Perna canaliculus). Szybko okazało się, że zawierają one duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3, znanych już jako substancja chroniąca serce i posiadająca właściwości przeciwzapalne. Poza kwasami eikozapentaenowym (EPA) i dokozaheksaenowym (DHA) wyciągi z małży zawierają nowe kwasy tłuszczowe omega-3 o długim łańcuchu węglowym, które wykazują silne właściwości przeciwzapalne. Są to: kwas oktadekatetraenowy (octadecatetraenoic acid), kwas nonadekatetraenowy (nonadecatetraenoic acid), kwas eikozatetraenowy (eicosatetraenoic acid), kwas heneikozapentaenowy (heneicosapentaenoic acid) (Treschow i wsp., 2007).

Wyłącznie stabilizowane preparaty lipidowe i liofilizaty małży Perna canaliculus zawierają wymienione wyżej aktywne substancje (Doggrell, 2011). W testach in vitro wykazano, że jedna z nich może być odpowiedzialna za hamowanie cyklooksygenazy COX-1 i COX-2 mierzonej w wyciągu z małży Perna, co skutkuje zmniejszeniem produkcji prostaglandyny. Pod względem działania przeciwzapalnego efekt ten jest porównywalny ze skutecznością NSAID (Mani i Lawson, 2006). W liofilizowanym proszku, powstałym z małży Perna canaliculus, podejrzewa się istnienie jednego lub większej liczby związków przeciwzapalnych z białkami. W rzeczywistości wyciąg z małży Perna canaliculus wrażliwy na proteazę wykazuje hamowanie in vitro reakcji zapalnej cytokin (Mani i Lawson, 2006).
Hydrolizat kolagenu
Hydroliza kwasowa kolagenu z małż wytwarza drobne, łatwo absorbowalne peptydy, które stymulują syntezę kolagenu na poziomie chrząstki, co w efekcie daje większą ruchomość stawów oraz większy komfort (Dybka i Walczak, 2009). Hydrolizowany kolagen oprócz peptydów zawiera także kwas hialuronowy, który jest podstawowym składnikiem macierzy chrząstki. W rzeczywistości kwas hialuronowy to glikozaminoglikan (GAG), który wiąże razem proteoglikany, utworzone z glukozaminy oraz chondroityny, tworząc w ten sposób bardzo wytrzymałą i odporną na ucisk, a mimo to elastyczną macierz chrząstki. Kwas hialuronowy jest także kluczową cząsteczką w płynie maziowym ze względu na jego nadzwyczajne zdolności smarownicze: wysoka zawartość kwasu hialuronowego w płynie stawowym jest niezbędna do redukowania tarcia pomiędzy chrząstkami.

Do kupienia w sklepie Leśna Budka w Gdyni, Hala Targowa, lub wysłkowo tylko gdy zamówienie przekroczy wartość 150zł + koszt wysyłki 15zł. Po wcześniejszym kontakcie ze sprzedawcą płatność na podane konto w zakładce “LesnaBudka – O sklepie”, plus informacja smsem o przelewie.