Młody jęczmień

Zielony jęczmień działa przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo i przeciwwirusowo. Jest pomocny w leczeniu zmian skórnych, chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy. Coraz częściej jest stosowany jako środek wspomagający odchudzanie. Zielony jęczmień ze względu na swe właściwości znajduje zastosowanie jako preparat do odświeżania oddechu i płukania gardła.

Zielony jęczmień stanowi bogactwo witamin i składników mineralnych. Jest źródłem witamin z grupy B, antyoksydantów (witaminy C i E, beta-karotenu), żelaza, wapnia, magnezu i cynku. Oprócz tego zielone łodygi jęczmienia zawierają naturalne hormony i chlorofil. W porównaniu z innymi roślinami zielony jęczmień jest bogaty w niezbędne aminokwasy, a więc te, których nasz organizm nie potrafi sam wyprodukować.

Młody jęczmień ma więc silne właściwości przeciwutleniające, co warunkuje jego działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwwirusowe. Zielony jęczmień pomaga w leczeniu trądziku i owrzodzeń. Ponadto łagodzi bóle żołądka, bóle stawów i zmniejsza stany zapalne. Dodatkowo wysoka zawartość chlorofilu sprzyja odkwaszeniu organizmu, zapewniając równowagę kwasowo-zasadową organizmu.

Zielony jęczmień oprócz bogactwa witamin i składników mineralnych jest także źródłem rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, który przyspiesza metabolizm tłuszczu w organizmie i obniża stężenie cholesterolu we krwi. Ponadto w zielonym jęczmieniu występują frakcje błonnika nierozpuszczalnego warunkujące korzystny wpływ na pracę układu pokarmowego i zmniejszające ryzyko nowotworu jelita grubego.

Dodatkowo zielony jęczmień może być pomocny w prewencji i leczeniu cukrzycy, chorób, serca, nadciśnienia tętniczego, hipercholesterolemii, bezsenności czy nadwagi i otyłości.

Zielony jęczmień jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Zakupić go można w postaci proszku otrzymanego z kilkudniowej zielonej trawy jęczmienia. Młode źdźbła zboża zawierają witaminy z grupy B, witaminy C, E i K, beta-karoten, kwas foliowy oraz minerały: mangan, magnez, potas, chrom, żelazo, wapń, fosfor, cynk, krzem, sód oraz bor. Wszystkie te składniki można spożyć w bardzo wygodnej formie: pastylek lub proszku, który rozpuszczamy w wodzie. Warto zainwestować w ten w pełni naturalny preparat i zamiast suplementów farmakologicznych stosować go choćby w czasie rekonwalescencji lub gdy nasza dieta jest uboga w witaminy i minerały.

Zawarte w zielonym jęczmieniu składniki pomagają utrzymać równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Chlorofil obecny w preparacie wykazuje również działanie przeciwzapalne oraz wspomaga leczenie niedokrwistości. Witamina C, E i beta-karoten sprawiają, że młody jęczmień posiada właściwości przeciwutleniające i działa więc przeciwzapalnie. Magnez zawarty w jęczmieniu ma wpływ na działanie układu nerwowego i pomaga przy stanach przedłużającego się stresu. Ten związek pomocny jest również przy bólach i zawrotach głowy. Natomiast potas wspólnie z magnezem regulują pracę serca. Żelazo transportuje tlen do krwi, bierze udział w produkcji czerwonych krwinek i zapobiega anemii. Kwas foliowy zawarty w zielonym jęczmieniu jest szczególnie ważny dla kobiet w ciąży, ponieważ ma wpływ na układ nerwowy płodu. Witamina K odgrywa ważną rolę w krzepnięciu krwi. Natomiast błonnik korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego.

Młody zielony jęczmień na odchudzanie

Potas i witaminy z grupy B zawarte w jęczmieniu pomagają w spalaniu węglowodanów oraz tłuszczów. Błonnik wywołuje uczucie sytości i poprawia pracę układu pokarmowego.

Łyżeczkę proszku z zielonego jęczmienia rozpuszczamy w szklance letniej przegotowanej wody i pijemy 20 – 30 minut przed posiłkiem. Uczucie sytości sprawi, że zjemy mniej niż zwykle. Musimy jednak pamiętać, że zielony jęczmień jedynie wspomaga odchudzanie – nie odchudza. Nie wystarczy samo zażywanie zielonego jęczmienia. Zdrowie nawyki żywieniowe, w tym zbilansowana dieta i ruch są niezbędne, by cieszyć się zgrabną figurą.