D-mannoza jest prostym cukrem. Ona jest używana w dietetycznym odżywianiu dla delikatnego, dietetycznego leczenia infekcji pęcherza moczowego. Wiele osób, zwłaszcza kobiet, cierpi nie tylko raz, ale wielokrotnie na tą infekcję : piekący ból podczas oddawania moczu, zwiększone pragnienie i oddawanie moczu bez dużej ilości moczu. Chorzy są poprzez tą infekcję bardzo ograniczeni.

Jak bakterie mogą spowodować zapalenie dróg moczowych? Zapalenia dróg moczowych są głównie spowodowane poprzez bakterie E – coli One należą do naturalnej flory bakteryjnej i są bardzo pożyteczne. Ale, szczególnie u kobiet mogą one wnikać poprzez zewnętrzną cewkę moczową do dolnych dróg moczowych tzn. cewka moczowa, pęcherz moczowy i przewody moczowe. Ponieważ kobiety posidają dodatkowo krótszą cewkę moczową aniżeli mężczyźni , rozprzestrzeniają się te bakterie bardzo szybko . One osiedlają się na śluzówkach dróg moczowych np. w pęcherzu.

Z drewna brzozowego

D-mannoza jest pozyskiwana w bardzo skomplikowanym procesie produkcji z drzewa brzozowego. W tym procesie jest bardzo delikatne ekstrahowanie istotne, aby zachować jak najwięcej naturalnych substancji tego produktu. Proszek D-mannozy jest czysto roślinny i dlatego nadaje się dla wegetarianów. Jest dobrze tolerowane D-mannoza może być przyjmowana przez dłuższy okres czasu, bo jest dobrze tolerowana. Badania wykazały , że ona nie ma żadnych działań ubocznych ani nietolerancji. Podczas gdy normalny cukier jest przetwarzany w organiźmie do pozyskania energii , pozostaje D- mannoza bez zmian. Po spożyciu przedostaje się natychmiast do krążenia . D-mannoza nadaje się dla diabetyków, bo nie ma wpływu na poziom cukru we krwi. Mimo tego jest godnym polecenia badanie poziomu cukru we krwi w trakcie spożywania D- mannozy. D-mannoza to cukier prosty składajacy się z sześciu atomów węgla, który w organizmie nie przekształca się do glikogenu, lecz jest prawie całkowicie eliminowany przez nerki. Wpływa korzystnie na pracę układu moczowego. D-mannoza to rzadki cukier obecny w owocach w naturalnej postaci. Jest czystą substancją prostą i absolutnie bezpieczną, a przy tym posiada właściwości zdrowotne. Wydzielana do moczu wiąże się z bakteriami, które w konsekwencji tracą swą zdolność przylegania do błony śluzowej pęcherza moczowego.

Zalecane dawkowanie:

Każdego dnia jedna miarka (2 g)wymieszana w wodzie niegazowanej. Przy ostrych dolegliwościach 3x dziennie przez 2 tygodnie jedna miarka (3x2g). Możliwe jest, że mocz w pierwszych dniach przyjmowania pozyska intensywniejszy zapach. To może być wskazówką, że bakterie zostają wypłukane