Witamina H określana również mianem biotyny i witaminy B7 została odkryta w latach 20. XIX wieku. Nie jest to witamina sensu stricto, a substancja podobna będąca w istocie złożonym kwasem organicznym występującym zarówno w organizmach zwierzęcych jak i roślinach. Witamina H wpływa na stabilizację poziomu glukozy we krwi. Jest ona zatem szczególnie ważna dla osób chorujących na cukrzycę typu 2. Ze względu na udział w procesie przemiany glukozy wpływa na prawidłowe funkcjonowanie systemu nerwowego, na witalność, dobre samopoczucie, a także odczuwanie bólu oraz wrażliwość czuciową. Witamina H (biotyna) jest także uważana za witaminę piękności, gdyż wpływa na prawidłowy stan skóry, a także zdrowie włosów i paznokci. Dzieje się tak, gdyż zawiera cząsteczki siarki chroniącej naszą skórę i włosy. Oddziałując na nie nie tylko poprawia ich kondycję zdrowotną, lecz także opóźnia proces siwienia włosów i ich wypadaniu. Dietę bogatą w witaminę H powinny także stosować osoby mające problemy z hormonami wydzielanymi przez tarczycę.

Dotychczas nie stwierdzono szkodliwości nadmiaru biotyny, czy to podawanej w żywności, czy w formie suplementu, nawet przy spożyciu 10 mg witaminy H dziennie.