Miód manuka

Miód pochodzi z nektaru z drzew rosnących wyłącznie na obszarze Nowej Zelandii i południowej Australii. Znacznie różni się od innych miodów. Charakterystyczne dla niego jest wyjątkowo silne działanie antybakteryjne wynikające z wysokiego poziomu MGO i defensyn. Stanowi doskonałe wsparcie do walki z chorobami układu pokarmowego, problemami skórnymi oraz wspomaga gojenie się ran;

Co to jest manuka?

Manuka to krzew występujący na terenach Nowej Zelandii oraz w niektórych rejonach Australii. To właśnie z jego pyłku produkowany jest miód Manuka (manuka honey). Jednak krzew posiada wiele więcej właściwości, a przydatne są również jego inne części, nie tylko kwiaty. Z krzewu manuka wytwarzany jest olejek manuka, a do jego produkcji wykorzystywane są liście manuka. Co to jest olejek manuka? To olejek eteryczny, który ze względu na swoje właściwości jest ceniony między innymi w kosmetyce Różni się składem od innych znanych nam miodów.

Właśnie w nim odkryto wysokie ilości charakterystycznego związku – methylglyoxalu (MGO).

Co to jest MGO w miodzie Manuka?

MGO, czyli methylglyoxal to organiczny związek chemiczny naturalnie występujący w przyrodzie. W większości produktów występuje jedynie w śladowych ilościach, w przeciwieństwie do miodów Manuka. To właśnie w tych miodach jego ilość wynosi od 30 do nawet ponad 800 miligramów na kilogram miodu, podczas gdy w innych miodach jego ilość wynosi około 10 miligramów na kilogram miodu. Dodatkowo methylglyoxal działa synergistycznie z innymi składnikami miodu, między innymi z polifenolami. Oznacza to, że wspólnie wykazują większe właściwości niż występując osobno.

Ilustracja
By AvenuePraca własna, CC BY-SA 3.0, Link