Miód leśny – czym jest, co go wyróżnia?
Jak sama nazwa wskazuje, miód leśny to produkt wytwarzany z roślin dziko rosnących na leśnych terenach. Jest on zaliczany do grona miodów nektarowo-spadziowych, zatem jego działanie na organizm jest szczególnie wszechstronne. Miód leśny powstaje z nektaru różnych roślin miododajnych, takich jak na przykład jeżyna, malina, borówka, lipa, rumianek i dzika róża oraz ze spadzi liściastej lub iglastej. Kolor miodu leśnego zależy od tego, kiedy i z jakich ziół i kwiatów pszczoły zebrały nektar. W postaci płynnej może być on jasno- lub ciemnobursztynowy, natomiast z czasem miód leśny blednie. Po krystalizacji staje się lekko złotawy, bywa też być szarożółty. Dzięki swojemu specyficznemu składowi miód leśny najczęściej pachnie dość intensywnie, a jego woń przywodzi na myśl leśne polany. Ten rodzaj miodu ma także słodki, nieco żywiczny smak, da się w nim też wyczuć wonne zioła.

Co można znaleźć w składzie miodu leśnego?
Miód leśny to bez wątpienia jeden z najzdrowszych miodów. Zawiera cukry proste dodające organizmowi sporo energii, czyli glukozę i fruktozę, białka o działaniu bakteriobójczym oraz liczne przeciwutleniacze działające antynowotworowo. Oprócz tego, w miodzie nie brakuje enzymów, witamin i mikroelementów. Spożywając miód z runa leśnego, można uzupełnić niedobory potasu, żelaza, fosforu, magnezu oraz wapnia i manganu. W składzie niektórych miodów tego rodzaju znajduje się także acetylocholina, która powoduje obniżenie ciśnienia krwi.