Leśna Budka

Resweratrol – odmładzający, na serce, wątrobę i jelita

Resweratrol to „magiczna substancja” należąca do związków zwanych przeciwutleniaczami lub antyoksydantami. Obecnie cieszy się ogromnym zainteresowaniem biochemików ze względu na  wysoką aktywność biologiczną. Resveratrol został po raz pierwszy wyodrębniony z korzeni rdestu japońskiego. Występuje on również występując w czerwonym winie produkowanym z winogron. To m.in. dzięki resweratrolowi Francuzi, którzy gustują w tym trunku, cieszą się zdrowiem układu sercowo-naczyniowego. Jednak resweratrol ma także inne właściwości – jest przydatny w leczeniu cukrzycy, w redukcji nadwagi i w zmniejszaniu ryzyka chorób nowotworowych. Podobno nawet przedłuża życie.

Resweratrol to antyoksydant (przeciwutleniacz), czyli substancja zwalczająca wolne rodniki, których nadmiar powoduje przedwczesne starzenie się i może doprowadzić do licznych chorób, w tym tych układu sercowo-naczyniowego czy nowotworów. W związku z tym resweratrol, niszcząc wolne rodniki, zmniejsza ryzyko tych chorób i przyczynia się do ogólnej poprawy zdrowia.

Resweratrol występuje w dwóch postaciach: naturalnej – tzw. postać trans, i cisresweratrolu, który powstaje w procesie fermentacji skórek z winogron. Resweratrol syntetyzują rośliny w odpowiedzi na infekcje grzybicze lub pod wpływem silnego czynnika stresogennego (uszkodzenie tkanki, narażenie na promieniowanie UV i niedobór wody). Także rośliny uprawiane w cieplejszym klimacie posiadają go więcej niż te, które dojrzewają w chłodniejszym.

Resweratrol ma pozytywny wpływ przede wszystkim na układ krążenia. Hamuje bowiem agregację płytek krwi, dzięki czemu zapobiega tworzeniu się niebezpiecznych zakrzepów, a także zmniejsza wchłanianie „złego” cholesterolu LDL w ściany naczyń krwionośnych, dzięki czemu zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, a także innych chorób układu sercowo-naczyniowego, w tym zawału i choroby wieńcowej. Ponadto udowodniono, że resweratrol obniża ciśnienie krwi. Badanie przeprowadzona na trzydziestu osobach z chorobą wieńcową. Podano im 600 mg/d ekstraktu z czerwonych winogron zawierającego 0,9 mg trans-resweratrolu. Już po 60 min od spożycia zaobserwowano wzrost przepływu krwi przez naczynia krwionośne.

Według naukowców resweratrol wpływa na regulację równowagi energetycznej, co może zapobiegać chorobom dietozależnym – otyłości (resweratrol stymuluje proces rozpadu komórek tłuszczowych) i związanym z nią zaburzeniom metabolicznym, m.in. cukrzycy. Ponadto odgrywa ważną rolę nie tylko w zapobieganiu, lecz także w terapii nowotworów (zwiększa efektywność chemioterapii). W przypadku nowotworów już istniejących, może nawet hamować ich rozprzestrzenianie się i tworzenie przerzutów. Badacze przekonują także, że ten przeciwutleniacz zmniejsza ryzyko chorób neurodegradacyjnych, m.in. choroby Alzheimera, a także może zapobiegać osteoporozie.

resveratrol-20ml-bonimed

Resveratrol Ojca Grzegorza – esencja wina w kroplach

Składniki:
woda, alkohol, ekstrakt ze skórek winogron (Vitis vinifera L.) 2,5%.

Produkt zawiera 25 % obj. alkoholu.

Przechowywanie:

Przechowywać w temp. Poniżej 25C, w miejscu suchym i niedostępnym dla małych dzieci. Chronić przed promieniami słonecznymi.

Sposób użycia:

Zalecana do spożycia dzienna porcja produktu (16 kropli) zawiera:

Ekstrakt ze skórek winogron 17 mg

w tym trans-resveratrol – 0,85 mg

Jak wspomnieliśmy powyżej wielu badaczy uważa, że Resveratrol jest odpowiedzialny za tzw. francuski paradoks – tzn. – wyjątkowo niską zapadalność na dolegliwości sercowo-naczyniowe, mimo ich teoretycznie niezbyt zdrowej, tłustej diety i picia dużej ilości alkoholu. Regularna konsumpcja czerwonego wina bogatego w resweratrol wykazała zdecydowaną poprawę warunków zdrowia i wydłużenie długości życia.

  • Bogaty w polifenole;
  • 100mg ekstraktu z czerwonego wina;
  •  Suplement diety;
  • Wegetariańska formuła;
  • 50mg trans resweratrolu z rdestu japońskiego.

Zawartość w 2 kapsułkach:

  • Ekstrakt z czerwonego wina (Alcohol Free) (Vitis Vinifera) (min. 30% polifenoli) – 200 mg
  • Polygonum Cuspidatum (50% trans Resveratrol naturalny 100 mg) – ekstrakt główny – 200 mg
  • Green Tea Extract (Camellia sinensis) liść (min. 98% polifenoli ogółem, 70% liczba katechin i 45% EGCG – zawiera 8 mg naturalnej kofeiny) – 200 mg
  • Wyciąg z pestek winogron (Vitis Vinifera) min. 98% polifenoli – 100 mg